Lezingen op EquiDay

Dit voorjaar TWEE lezinglokalen voor verdiepende lezingen over paardenwelzijn.


Lezingenlokaal 1

Een gezonde darm, de basis voor een gezond paard
Ingrid Faber van Atorka Ruitersport i.s.m. Greenvalley Health Products

Lezingenlokaal 1 ~ 10:30 - 11:15 uur

Regelmatig horen we dat “darmgezondheid” de basis is voor een gezond paard. Maar wat ís darmgezondheid?
En hoe kan een gezonde darm bijdragen aan een gezonde huid? 
Tijdens de lezing: “een gezonde darm, de basis voor een gezond paard” zal Ingrid haar kennis delen over wát darmgezondheid is, waarom het belangrijk is en hoe de darm ondersteunt kan worden.

Over Ingrid:
Ingrid Faber is dierwetenschapper en werkzaam als specialist diervoederadditieven & gezondheid. Ze adviseert mengvoederbedrijven over het inzetten van additieven om diergezondheid, darmgezondheid en een optimale vertering te ondersteunen. Daarnaast is ze nauw betrokken bij onderzoek en productontwikkeling op dit vlak.
 

Interactieve lezing over Passive Physio®
Femke Dölle van -

Lezingenlokaal 1 ~ 11:30 - 12:15 uur

Femke Dölle neemt je mee op reis tijdens haar interactieve lezing over Passive Physio®. Hiermee brengen we een stukje natuur terug in het leven van onze vierbenige vrienden, want paarden zijn eigenlijk 80% grazers en 20% browsers. Dat betekent dat ze in de natuur ook eten van bomen en planten. Onbewust trainen ze tijdens het eten hun houdingsspieren die nodig zijn voor een goede zelfgedragenheid, een hele goede manier van ‘snacksercisen’ dus ;-) Femke legt uit waarom browsen zo belangrijk is voor paarden en waar je op moet letten met gewenste en ongewenste houdingen. Tot slot geeft ze je inspiratie mee voor het toepassen van eetbare beplanting om op een natuurlijke manier te kunnen browsen.

Over Femke:
Inspirator en changemaker Femke Dölle heeft op slechts 1.600m2 een mini Browsing Paddock® voor haar vier paarden gecreëerd. Ze inspireert en stimuleert paardeneigenaren om net dat stapje extra te zetten voor de basisbehoeften van hun paard. Vanuit haar creatieve omdenken ontwerpt ze een natuurlijke leefomgeving voor paarden die veilig, vriendelijk en verleidelijk is. Femke begeleidt paardeneigenaren bij het inscharen van nieuwe paarden in een bestaande groep of het herstellen van een verstoorde groepsdynamiek. Daarnaast is ze Offical Ambassador Passive Physio®.

Tips voor een moddervrije paddock
Liesbeth Schievink van TONN paddockroosters en parkeerterreinen

Lezingenlokaal 1 ~ 12:30 - 13:15 uur

Oplossingen voor een moddervrije paddock

Hoe kun je wel het hele jaar gebruik maken van je paddock? Wanneer je weet wat er in de bodem gebeurt, kun je makkelijkere oplossingen vinden. Liesbeth deelt de toppers en de missers met je. En sommige zijn simpeler dan je denkt! En als je beeldmateriaal van jouw paddock meeneemt, geven we ter plekke advies.

Waar komen de klachten van jouw paard vandaan (en wat kun je daarmee).
Francis Dalebout van De Paardenhomeopaat

Lezingenlokaal 1 ~ 13:30 - 14:15 uur

Francis Dalebout

In deze lezing wil ik je graag meenemen in mijn manier van kijken naar de ontwikkeling van chronische en terugkerende klachten en wat er nodig is om die op te lossen. Ik wil je laten zien wat echt holistisch kijken - homeopathisch gezien - betekent.
Ik leg uit waarom dingen uit het verleden, ook al lijken die al lang opgelost, nu nog een rol kunnen spelen en ik laat je zien waarom mentale factoren zo’n grote rol spelen bij het ontstaan van fysieke klachten.
Aan het eind van deze lezing kun jij zelf voor een groot deel bepalen welke factoren bij jouw paard bijgedragen hebben aan het ontwikkelen van zijn of haar klachten en weet je dus ook wat er nog nodig is om klachten blijvend weg te nemen. Heeft jouw paard nog geen klachten, dan weet je na de lezing wat je kunt doen om het ontstaan er van zo veel mogelijk te voorkomen.

Over Francis:
Als erkend klassiek homeopaat voor dieren behandel ik inmiddels ruim 10 jaar dieren. En hoewel ik echt van alles behandeld heb, tot papagaaien en leguanen aan toe, bleek tijdens mijn supervisieperiode al dat de nadruk in mijn praktijk bij de paarden zou komen te liggen. Niet zo heel gek als je weet dat ik al bijna een halve eeuw 'in de paarden' zit. Daarom heb ik me 4 jaar geleden volledig toegelegd op de behandeling van paarden en inmiddels behandel ik paarden door heel Europa (en soms daar buiten).
Door deze specialisatie heb ik als geen ander de kennis en de tools om echt 'tot de kern van het probleem' te komen en klachten vanuit hun ontstaansgeschiedenis op te lossen. Dat maakt dat paarden zowel fysiek als mentaal weer volledig in hun kracht komen te staan en hun zelfherstellend vermogen weer optimaal zijn werk kan doen.

Paard in balans met de 5-elementen
Marlies Garvelink van Luna Nueva Natuurlijke Diergezondheid

Lezingenlokaal 1 ~ 14:30 - 15:15 uur

Ga eens water vaker met je paard naar de Chinees…
Deze lezing is er speciaal voor paardeneigenaren die de gezondheid van hun paard willen verbeteren/ondersteunen en daarvoor graag meer willen weten over de 5-Elementen en de Chinese geneeskunde. Deze lezing geeft je inzicht in de 5-karaktertypes, die elk hun krachten en gevoeligheden hebben en hoe elk element type ondersteund kan worden met voeding, kruiden, acupressuur en essentiële oliën.

Over Marlies:
In mijn praktijk behandel ik honden en paarden en sinds kort ook koeien…De therapieën die ingezet worden zijn voornamelijk TCM gerelateerd, waarbij voeding en vitale paddenstoelen de rode draad zijn. Naast het behandelen van dieren geeft ik ook cursussen en workshops voor honden- en paardeneigenaren en collega's die meer wille weten of de Chinese geneeskunde of de Westerse Natuurgeneeskunde.

De zin en onzin van supplementen
Klaske Roskam van All About Naturals

Lezingenlokaal 1 ~ 15:30 - 16:15 uur

Hoe weet je nu hoe en wanneer je supplementen kunt inzetten voor de gezondheid van jouw paard? De keuze is reuze en je ziet door de bomen het bos niet meer. Klaske neemt je in deze interactieve lezing mee in de wereld van voeding en het nut van de inzet van supplementen. Met simpele en vooral herkenbare voorbeelden worden supplementen besproken en uitgelegd. Wat is handig om te geven en wat niet?

Over Klaske:
Dierkundig Ingenieur Klaske Roskam is de eigenaresse van de webshop 'All About Naturals'.
Zij is in 2020 de webshop begonnen als service voor haar klanten waar zij kwam als voedingsconsulent en holistisch paardentherapeut.

Tijdens haar studie op het HBO ontdekte Klaske de liefde voor voeding en de werking ervan op het lichaam. In 2014 volgde een stage in Zuid Afrika waar verwaarloosde paarden en ezels beter werden gemaakt met weinig poeha. Dit intrigeerde Klaske enorm en dreef haar liefde voor goede kloppende voeding nog meer aan.

Na het afronden van haar HBO studie ging zij als voedingsconsulent en therapeut aan de slag. Zij merkte dat veel klanten moeite hadden om het juiste voer en supplementen te vinden en de etiketten ervan te begrijpen. Hierdoor is zij eerst vanuit de kofferbak zelf producten gaan verkopen, als service voor haar klanten. En nu, in 2024 kunnen klanten al 4 jaar lang genieten van bezorging voor hun deur.

Lezingenlokaal 2

Welzijn van paarden in coaching en therapie
Wendela den Tonkelaar van Centrum voor Paardencoaching

Lezingenlokaal 2 ~ 10:30 - 11:15 uur

Het welzijn van paarden in therapie en coaching staat steeds meer in de belangstelling, niet alleen van paardencoaches zelf, maar ook van wetenschappers. In deze lezing ontdek je wat de meest recente onderzoeken hierover zeggen en je krijgt praktische tips uit de praktijk. Waarschijnlijk doe je als paardencoach al veel om het welzijn van jouw coachpaard te waarborgen. Maar elke sessie is uniek, dus je hebt een grote rugzak met tools nodig om met elke situatie om te kunnen gaan. Wat kan je doen als het paard stress of spanning ervaart tijdens de sessie? Wat kan de coachpaard-warming up en -cooling down opleveren voor jouw paard? Wat kan je doen om het paard (meer) keuzevrijheid te geven? Heeft jouw paard net zo veel plezier in paardencoaching als jij? Deze en nog veel meer vragen worden behandeld in deze (interactieve) lezing.

Over Wendela:
Wendela den Tonkelaar is psycholoog, paardencoach en opleider van paardencoaches bij Centrum voor Paardencoaching. Ze is lid van het bestuur van de branchevereniging VADZ (Vereniging Aanbieders Dier en Zorg) die zich op verzoek van de Raad voor Dierenaangelegenheden inzet voor het welzijn van dieren in de hulpverlening. Centrum voor Paardencoaching is een van de praktijkpartners die afgelopen twee jaar betrokken waren bij een grootschalige veldstudie van Aeres Hogeschool naar het welzijn van paarden in therapie en coaching.

10 stappen naar ontspannen buitenritten en wandelingen
Hester Stasse van Very Important Horse

Lezingenlokaal 2 ~ 11:30 - 12:15 uur

Buitenrijden en wandelen met je paard: samen ontspannen genieten van de natuur, het uitzicht en elkaar. Offuh... denk jij nu gelijk aan bokken, steigeren, omdraaien en aan de kletter gaan? Logisch. Want niet alle paarden zijn even enthousiast om van stal weg te gaan. En sommige paarden doen dat wel, maar schrikken onderweg overal van waardoor je als een stresskonijn terugkeert. Het kan ook zijn dat jij je zelf onveilig voelt op of naast je paard omdat er in het verleden iets gebeurd is. Tijdens deze lezing ontdek je hoe je in 10 stappen ontspannen en met veel plezier samen met je paard op pad gaat.

Over Hester:
Hester Stasse is expert in paarden- en mensengedrag en heeft zich gespecialiseerd in het oplossen van problemen bij het buitenrijden en wandelen met je paard. Ze heeft een schat aan tips en tricks om veilig om te gaan met de uitdagingen die je buiten en op het erf tegenkomt. Die deelt ze via blogs, artikelen, podcasts en uiteraard de trainingen en trajecten waarin ze jou coacht om zelf op te lossen wat er misgaat bij je paard of jou.

Flexibele zadels
Lisette van Dijk van Natuurlijke wending

Lezingenlokaal 2 ~ 12:30 - 13:15 uur

Een bewegend zadel op een bewegend paard; dat klinkt logisch toch? En toch hebben veel ruiters nog steeds een achterhaald beeld van boomloze zadels. En dat terwijl er zoveel voordelen zijn voor ruiter en paard! Ja, je kan echt comfortabel en stevig zitten in een flexibel zadel op een jong paard. En ja, de drukverdeling is bij een goed passend flexibel zadel echt heel goed!

Over Lisette,
Met ruim 10 jaar ervaring als Centered riding instructrice en therapeut voor paarden, heb ik mij de laatste jaren verdiept in de flexibele zadels. Tijdens paardrijlessen zie ik een enorm positief verschil in bewegingsvrijheid, wanneer ruiters met een goed passend flexibel zadel rijden. Als therapeut voel ik regelmatig blokkades voortkomend uit een te krap zittend zadel of een 'precies' passend zadel dat niet meegaat in de beweging. Zelf rijd ik ruim tien jaar met flexibele zadels op verschillende paarden! Mijn passie is om de puzzel compleet te maken: ruiter en paard in balans met behulp van onder andere bodywork, grondwerk, een goed passend zadel, een goede houding en zit van de ruiter en inzichten van drukmetingen.

Clickertraining voorbij de basics
Inge Teblick van ClickerAcademie

Lezingenlokaal 2 ~ 13:30 - 14:15 uur

Okee, je hebt je basics. Je paard target, blijft beleefd, kan naar een mat en voorbij een kegel. En hij kan voetballen of apporteren... Maar wat zijn de volgende stappen? Hoe ga ik van gemakkelijk naar moeilijker? Wanneer verhoog ik mijn criteria en hoe knoop ik oefeningen aan elkaar?

Over Inge:
Inge Teblick is dé voortrekker van het clickertrainen in België en Nederland. Ze een groot voorstander van zo ethisch mogelijk trainen, met respect voor leertheorie, motivatieleer en ethologie. Eén van haar huidige stokpaardjes is het zoeken naar nieuwe manieren om ook rijden zo vriendelijk en eenvoudig mogelijk te maken voor paard én ruiter. Op Equiday geeft ze een lezing, maar ze is ook te vinden op de stand van de ClickerAcademie (én haar boeken Rijwerk en Denkwerk).

Angst bij het opstappen, hoe los je dit op?
Linda Hofman van Linda Hofman Training & Coaching

Lezingenlokaal 2 ~ 14:30 - 15:15 uur

Jij staat regelmatig met knikkende knieën naast je paard omdat je eigenlijk niet durft op te stappen. Je wilt niet opgeven, maar zit ook niet ontspannen op je paard. Hoe zou het voor jou zijn om weer ontspannen en zonder hulp van anderen op jouw paard te stappen. Zou het niet geweldig zijn om weer met plezier naar je paard toe te gaan voor een heerlijke training of buitenrit? In deze lezing vertel ik je over mijn eigen ervaring met angst en leg ik je uit hoe jij door middel van praktische oefeningen zelf met jouw paard aan de slag kan om over je angsten heen te komen.

Over Linda:
Net zoals jij, heb ik enorm geworsteld met een merrie die me te sterk, te lomp en te slim af was. Daardoor werd ik onzeker en twijfelde ik of ik ooit nog wel plezier kon hebben in het rijden. Ik heb zelfs overwogen om het paardrijden maar op te geven, in plaats daarvan heb ik doorgezet en mijn angsten overwonnen. Ik ben les gaan geven aan amazones die tegen dezelfde problemen aanlopen, omdat ik weet hoe je dit op kunt lossen. Sinds 2005 heb ik me verdiept in andere manieren van paarden trainen, waaronder de Academische Rijkunst, Natural horsemanship, Intrinzen en Pain & movement science. Ik ben Centered Riding instructeur level 1 en Ride Like a Viking Trainer & Instructeur. Daarnaast ben ik de zadelpasser voor Iberosattel in Nederland en Belgie.

Zijgangen, leuk en nuttig!
Mireille den Hoed van TAKT Academy

Lezingenlokaal 2 ~ 15:30 - 16:15 uur

Zijgangen zijn geen kunstjes en ze zijn zeker niet alleen voor wedstrijdruiters. Met een correct gereden zijgang kun je je paard namelijk rechter, sterker en soepeler maken. Tijdens deze lezing vertelt Mireille den Hoed van TAKT Academy waarom zijgangen zo nuttig kunnen zijn in de training van je paard. Ze legt uit wanneer je voor welke zijgang kiest en waarom. Daarnaast krijg je duidelijke handvatten hoe je zijgangen op een vriendelijke manier, zonder frustratie bij jou of je paard, aan kunt leren. Een supernuttige lezing om bij te wonen, om het lichaamsgebruik van je paard succesvol te verbeteren.

Over Mireille en TAKT:
TAKT Academy & Trainingsstal is een opleidingscentrum en revalidatie/trainingsstal gelegen op de Veluwe. Wij leiden jonge paarden op en trainen paarden met diverse problemen. Denk hierbij aan paarden met fysieke issues maar ook aan paarden die problemen vertonen in hun gedrag. Het is ons doel om samen met onze topspecialisten uit te vogelen wat oorzaak en wat gevolg is en vervolgens het paard te helpen in zijn herstel. We doen niet aan symptoombestrijding maar werken aan een duurzame oplossing. Hiervoor kijken we niet alleen naar het paard, maar bieden we ook ruiters de mogelijkheid te leren hoe het paard correct te trainen. Zij kunnen kiezen voor een jaaropleiding of eendaagse trainingen, maar ook online leren behoort tot de mogelijkheden.